Fredrick Federleys hemsida med nyheter och dagsaktuella inlägg.

Westager manar till AI-beslut

Kommissionens vice ordförande med ansvarig för digitalisering vill se beslut under det Svenska ordförandeskapet

2023-01-19


EU-kommissionens förslag till reglering kring AI för att kunna styra utvecklingen demokratiskt drar ut på tiden. TIll Ekot idag säger vice ordförande i kommissionen Margarethe Westager att hon hoppas att beslut ska komma att fattas under det svenska ordförandeskapet.


Europaparlamentet har i flera resolutioner lagt fram idéer om hur man vill se regleringen. Ett läger menar att reglering riskerar att hindra utvecklingen och göra att EU hamnar än mer på efterkälken än man redan är. Förespråkarna menar istället att en reglering möjliggör snabbare utveckling av AI inom EU.


EU har successivt och över tid hamnat att längre efter i racet mot att leda den digitala utvecklingen. Superdatorer tas det fram nya av och investeras det i i Asien och USA på ett sätt som EU inte hänger med på. Många av de stora IT-bolagen har sina säten i USA och Asien. Kommissionen har länge försökt få till en ökad kraft i EUs digitala utveckling. Än så länge har det inte varit framgångsrikt. 


- Fredrick Federley


Förbjuda eller hantera?

De nya AI-tjäntserna är ostoppbara. Därför måste de hanteras - inte förbjudas

2023-01-15


Nervositeten var stor när Chat GPT lanserats och bland de första att dra efter andan var de svenska lärosäterna. Utan tvekan kommer denna och andra Ai-tjänster erbjuda utmaningar, inte minst för lärosätena. Det finns dock all anledning att tro att det är en irreversibel förflyttning av hur vi ser på internettjänster som har skett. Därför är det lönlöst att tala om att förbjuda användandet. Det vi kan göra är att hantera hur tjäntsera får användas i till exemple studier. 


Jag kan såklart ha missat någon som varit ute i detta innan men professor Mark Klamberg publicerar på sin blogg en uppsättning regler för hur hans studenter uppmuntras att använda Chat GPT och hur han vill se att användandet sköts akademiskt. 


Klamberg är på helt rätt spår och väljer att hantera utvecklingen istället för att försöka föbjuda den. Kanske sätter han med detta första regelverk för sina studenter en kommande standard för både lärosäten och arbetslivet? 


- Fredrick Federley


AI-Är vi ens med på tåget?

Arbetsmarknaden kommer att förändras.

2023-01-11


Vi har lekt under julhehelgerna med de olika AI-tjänster som finns ute. Alla känner vi väl till ChatGPT, den textbaserade, gratis, AI tjänsten. Den som testat den ser hur ser hur snabbt den svarar och hur förvånansvärt bra svar den levererar. Och detta är första versionen av tjänsten. Näste version sägs bli 500 gånger mer intelligent, rätta mig om jag har fel. Alltså hundratals gånger mer intelligent en en människa vad gäller att formulera text. Om några månader.


Det står alltså inte på förrän de ger oss bättre svar än vi själva producerar.


När en AI-tjänst producerar bättre copy text till en mikroskopisk eller ingen kostnad av vad en anställd kostar, vad händer då? När en debattartikel eller nyheter skrivs fortare och billigare, kanske mer korrekt än vad persona gör, därtill utan stavfel, vad sker då?


De är två av de yrkeskategorier som snabbast står inför mötet med nästa steg i en ny digital revolution. När det tidigare varit arbeten i jord, skogsbruk samt i industri som utmanats av robotisering och effektivisering är det troligt att det är en rad akademiska grupper som möter den första vågan i den förstående AI-revolutionen.


Var är den politiska debatten om detta? Detta kommer att påverka hela vårt samhälle i en omfattning jag själv inte ens tror att jag förstår.


- Fredrick Federley


Demokration och AI

Vad är riskerna med AI i vår demokrati?

2023-01-09


Hur kommer demokratin att påverkar när AI skriver våra debattartiklar, förbereder politikernas debattinlägg och nätet översköljs av nyhetssidor, bloggar och konton som är AI-genrerade?


Vad innebär filmklipp som skapar skandal eller ger opinionslyft när de är skapade av AI? Vad kan vi lita på framöver och hur lär vi oss skilja på vad en människa bär ansvar för och vad som är genererat av AI? Är det fortsatt människan som ger uppdraget till en kampanj som står ansvarig för det en AI-tjänst producerar och publicerar?


Hur kommer valrörelser att påverkas? De senaste valrörelserna har vi, med rätta, oroar oss för främmande makts inblandning i valrörelserna för att påverka debatt och valutgång i en för dem fördelaktig riktning. Vad händer när olika krafter, både med gott och ont uppsåt, fullt ut använder sig av de enorma möjligheter som kan ges via AI?


Jag efterlyser samtal och debatt!


- Fredrick Federley